Povestea incredibila a lui Eric „The Eel” Moussambani la Jocurile Olimpice

Probabil sigurul sportiv care a reusit sa castige o cursa la Olimpiada, desi a inregistrat cel mai slab timp (1:52.72) din istoria Jocurilor Olimpice la proba la care a participat (100 m Craul).

Eric Moussambani Malonga este un inotator din Guineea Ecuatoriala, ajuns la Sidney 2000 in urma unui wild card acordat tarilor in curs de dezvoltare, unde nu exista facilitati de antrenament adecvate pentru inot. Eric „The Eel” a devenit faimos in urma povestii sale unice in istoria Jocurile Olimpice:

  • S-a apucat de inot cu 8 luni inainte de Sidney 2000.
  • S-a antrenat intr-o piscina de 13 metri si intr-un rau, iar in loc de indrumarea unui antrenor a primit sfaturi de la pescari.
  • La Jocurile Olimpice a vazut pentru prima data un bazin de 50 de metri.
  • A terminat cu greu cursa, intr-o maniera rar intalnita la concursurile de inot. „Primii 50 de metri au fost OK, dar in urmatorii 50 am inceput sa ma ingrijorez si am crezut ca nu o sa reusesc sa termin.” – Eric The Eel
  • A reusit sa castige seria wild card-urilor inotand singur in urma descalificarii pentru start fals a celorlalti doi inotatori.

Chiar daca si-a castigat seria, el nu s-a calificat mai departe in competitie, nereusind sa termine sub timpul minim de 1 minut si 10 secunde. Cursa lui Eric a fost atat de slaba incat a devenit faimos si a obtinut si un parteneriat cu Speedo pentru a promova valorile olimpice („Cel mai important lucru nu este sa castigi, ci sa participi.”, „Jocurile Olimpice sunt o competitie la care toate natiunile trebuie admise.”). Eric a continuat sa se antreneze dupa Olimpiada si si-a imbunatatit timpul pana la 57 de secunde / 100 m craul dar nu a mai reusit sa participe la vreo Olimpiada din diverse motive legate de probleme cu pasaportul si lipsa sponsorilor (parteneriatul cu Speedo s-a terminat inainte de J.O. din 2004). In 2012 a fost numit antrenorul echipei nationale de inot a Guineei Ecuatoriale.