Despre alegerea antrenorului de inot

0 Comments

Nu toti antrenorii sunt la fel de buni.

Unii antrenori studiaza si se informeaza continuu, altii cred ca deoarece au practicat acest sport stiu totul si nu mai au nevoie sa invete nimic. Unii simt o responsabilitate fata de cursanti si trateaza aceasta meserie cu respect si profesionalism, altii cred ca prezenta lor pe marginea bazinului este suficienta.

Vorbind cu cineva despre acest subiect, mi-a fost adresata intrebarea: Cine esti tu sa ii critici pe altii?

Scopul acestui articol nu este sa critic pe cineva, mai ales ca stiu cat de grea, epuizanta si de multe ori lipsita de recompense poate fi aceasta munca, dar nu ar fi corect fata de antrenorii buni, care investesc mult timp, energie si pasiune in aceasta activitate sa credem ca toti antrenorii sunt la fel, si ca, de la oricine ai invata sa inoti rezultatele vor fi aceleasi.

Este o diferenta mare intre a inota armonios, eficient, cu miscari controlate si a te lupta cu apa. Inotul este un sport limitat de tehnica. Fara un antrenor bun, cursurile de inot se pot transforma intr-o pierdere de timp si bani, iar deprinderile invatate gresit il pot urmari pe copilul tau toata viata.

Am scris acest articol gandindu-ma la alegerea antrenorului pentru copii, dar este valabil si in alegerea antrenorului pentru adulti.

Multa lume crede ca pentru a fi instructor, sau antrenor de inot, este suficient sa fi practicat inotul. Sa fii fost inotator nu te face sa fii antrenor, asa cum sa fii fost muncitor in constructii nu te face sa fii arhitect. Exista o perceptie gresita asupra antrenorilor de inot si a antrenorilor in general.  Antrenoratul nu este o munca necalificata. Antrenoratul se bazeaza pe stiinta si studiu.

Pentru a deveni antrenor trebuie sa studiezi si sa ai cunostinte bune despre  inot  (tehnica si metodica), pedagogie, fiziologie, psihologie si principii de pregatire fizica. Pe langa cunostinte, eficacitatea unui antrenor este influentata de nivelul de implicare si de capacitatea de organizare.

Antrenorul trebuie sa fie capabil sa creeze conditiile necesare pentru ca invatarea sa se produca. Progresele nu trebuie sa apara din intamplare, pentru ca in acest fel pot sa nu apara niciodata. Ele trebuie sa fie rezultatele unei planificari si a unui proces controlat de antrenor.

Pentru un antrenor bun copiii sunt la fel de maleabili precum lutul in mainile unui olar. Daca iti doresti pentru copilul tau sa invete sa inoate corect (eficient si armonios) si sa practice inot (sau polo) de performanta, ai nevoie de un antrenor priceput si implicat, care sa il poata invata sa inoate toate cele 4 procedee de inot competitive (fluture, spate, bras, craul).

Cu un antrenor bun, inotul are sens si este mai usor.

Focuseaza-te pe cine o sa iti invete copilul sa inoate (antrenorul), nu pe cine ofera lectii de inot. Numele clubului si pretul abonamentului nu reflecta intotdeauna calitatea antrenorului.

Cauta referinte pozitive despre antrenor.

Uita-te dupa implicarea in antrenament si atentia la detalii ale profesorului. Urmareste cum se desfasoara antrenamentele. Pentru a invata pe cineva tehnica de inot corecta este nevoie de mai mult decat de cateva explicatii.

Vorbeste cu antrenorul despre obiectivele copilului tau. Spune-i ce iti doresti si afla daca si cum te poate ajuta. Nu trebuie sa fii un specialist ca sa intelegi pasii ce vor urma.

Urmareste progresele copilului tau, ar trebui sa fie vizibile.

Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *