O calatorie de o mie de mile incepe cu un singur pas. Lao-tzu, The Way of Lao-tzu, filozof chinez (604 IdC – 531 IdC)
Sportiv de performanta, sau un stil de viata activ? Indiferent de obiectivele tale, sau ale copilului, trebuie sa faci primul pas: inceperea cursurilor de inot.
O actiune simpla, care implica si cateva decizii: alegerea unui bazin, alegerea unui antrenor, alegerea echipamentului si inceperea cursurilor.
Primul pas in inceperea unei activitati noi poate parea mai dificil decat este, datorita elementelor noi, necunoscute. Acesta este motivul pentru care, in cele ce urmeaza, vom discuta despre cum se intampla si ce trebuie sa faci pentru a parcurge aceasta etapa cu usurinta, si, pentru a transforma acest inceput de drum intr-o experienta fericita.
Casca, ochelari, costum de baie, papuci si prosop, sau halat (sau amandoua).
Da-ti frau liber imaginatiei. Atat timp cat echipamentul este pentru inot, nu pentru scufundari, plaja sau surf, sa fii diferit este un avantaj. Papucii in forma de masina, halatul cu printesa Anna sau casca de rechin ii vor ridica moralul copilului tau, antrenorul il va retine mai usor, tu il vei recunoaste cu usurinta intr-un bazin aglomerat, iar el isi va gasi echipamentul mai usor, printre muntii de papuci si prosoape.
Pentru a evita confuziile, si pentru a nu incurca echipamentele, este bine sa marchezi prosopul si papucii copilului.
Cauta referinte pozitive despre antrenor. Alegerea antrenorului este probabil cea mai importanta decizie. Experienta pozitiva in sport este esentiala pentru a asigura copiilor posibilitatea de a se bucura de un stil de viata activ in anii ce vor urma, iar antrenorul joaca un rol important in obtinerea acestui rezultat. Citeste mai mult despre alegerea antrenorului de inot.
Am spus receptionera pentru ca vorbim despre ce se intampla in realitate, iar in realitate receptionerii sunt foarte rari. Pentru exceptii: nu te certa nici cu receptionerul.
Te indrepti catre bazin. Aproape ca ai reusit. Inainte sa ajungi, tine minte, receptionera este acolo sa te ajute. Comunica cu receptia, in general, daca este ceva ce nu tine de antrenament, solutia va fi la receptie: adeverinte, preturi, scutiri, program si multe altele.
Suna inainte, fiecare club de inot are propriile reguli.
In vremuri de pace pregateste-te de razboi. Publius Flavius Vegetius Renatus, Epitoma Rei Militaris, scriitor roman
Chiar daca majoritatea cursurilor sunt tinute in bazine acoperite si se desfasoara pe tot parcursul anului, majoritatea persoanelor isi aduc aminte de inot doar atunci cand vine caldura. Ca rezultat, bazinele de inot, in special culoarele de incepatori sunt mult mai aglomerate odata cu venirea verii. Mai multi copii in grupa inseamna mai putin timp pe care antrenorul il poate petrece cu fiecare copil.
Pentru cei care vor nimeri in perioade aglomerate este bine sa intrebati care este numarul maxim de copii per antrenor si per culoar.
La fel ca si in cazul antrenorului, ar trebui sa cauti referinte pozitive despre bazin si apoi sa il vizitezi. Daca dupa aceasta prima informare tot nu esti convins, poti sa il si incerci. Iti vei forma o opinie mult mai corecta si vei observa mai multe detalii decat aruncand o privire, imbracat de strada, din holul bazinului.
Ce ar trebui sa urmaresti:
Calitatea si temperatura aerului si a apei. Bazinul ar trebui sa fie bine aerisit, iar apa curata, limpede si inodora. Si, cand spun inodora, nu ma refer doar la mirosul de clor, ci si la cel de balta. Daca copilul incepe sa tuseasca din cauza aerului din bazin, antrenamentul ar trebui oprit imediat.
Grupuri sanitare ingrijite (vestiare, dusuri, toalete). Cativa indicatori ca sa vezi daca piscina este bine ingrijata sunt: